Over ons

Achter twee kleine schilderachtige huisjes aan de Mariahoek ligt, nauwelijks vanaf de straat te zien, de schuilkerk van Sinte Gertrudis. Tegenwoordig heeft deze schuilkerk de naam Gertrudiskapel en is hij bereikbaar vanaf het Willemsplantsoen met de ingang naast de kathedrale Gertrudis kerk. De schuilkerk ontstond rond 1640 door het uitbreken van muren en plafonds van enkele kanunnikenhuizen uit de middeleeuwen. Deze huizen behoorden aan het kapittel van de grote kerk van de Heilige Maria aan de Mariaplaats. De kerk bood een toevlucht voor katholieken die na de Hervorming door de protestanten uit de Geertekerk waren verdreven.

Twee nog aanwezige doorkijkjes in de westelijke muur zorgden ervoor dat de pastoor op het altaar kon zien dat er gewaarschuwd werd voor onraad vanwege de schout en zijn rakkers die langs de singeloever konden komen aangesneld.

De Gertrudiskapel diende tot 1914 als kerk en hoe die er toen uitzag is te zien op een schilderij van Johannes Steffelaar van 1896. Dit schilderij is nog steeds te zien in het huidige congres- en vergadercentrum. De kerk werd verlaten door de ingebruikneming van de nieuwe kathedrale kerk. In 1928 werd het Oud-Katholiek Museum erin gevestigd. Dit vertrok in 1968 naar het tegenwoordige Catharijneconvent, waar het een eigen afdeling heeft. Een ingrijpende restauratie werd in de negentiger jaren van de vorige eeuw uitgevoerd, waarbij de kapel de Europa Nostra Award verwierf, een prijs voor (behoud van) cultureel erfgoed. Sinds 1992 is de Gertrudiskapel het historische pronkjuweel van congres-en vergadercentrum In de Driehoek.

In 2016 is In de Driehoek geheel verbouwd met behoud van alle monumentale kenmerken. Hierdoor is er een modern congres- en vergadercentrum met allure ontstaan in de binnenstad van Utrecht. Goed bereikbaar met de auto en op loopafstand van treinstation Utrecht Centraal.

Voor het dagelijkse beheer van het congres- en vergadercentrum In de Driehoek is de familie Hop verantwoordelijk. De familie Hop zet zich elke dag weer in om, met persoonlijke aandacht, uw bijeenkomst tot een succes te maken. Tijdens uw voorbereiding heeft u vooral te maken met Petra Hop die zorgt voor uw zaalreservering en de reservering van de door u gewenste apparatuur. Tevens maakt zij met u de afspraken over de meest geschikte arrangementen voor de culinaire invulling. Vaak zult u ook met haar het eerste contact hebben via telefoon of e-mail. Tijdens uw bijeenkomst zorgt bedrijfsleider Henk Hop met zijn medewerkers voor alles wat nodig is om uw bijeenkomst te doen slagen. Bij vragen van uw kant staat hij klaar om u te helpen met raad en daad.

Met uw toestemming plaatsen wij “tracking cookies” op uw computer. Deze cookies gebruiken wij om bij te houden welke pagina’s u bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van uw online gedrag. Dit profiel is niet gekoppeld aan persoonlijke informatie zoals uw naam, adres, e-mailadres.
Accepteren Afwijzen